Nyårstårtan

På nyårsafton fick jag stå för nyårstårtan.
Den innehöll:
Sockerkaksbotten
2 olika lager med chokladfluff
1 lager Champangemousse
Sockerkaksbotten:
75 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175°.
Smält smör, tillsätt mjölen och låt detta svalna.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och häll ner det i en degbunke. Blanda till en jämn smet.
Smörj en form och fördela smeten i formen.
Sätt in i ugnen 30 minuter.
Låt svalna helt innan du skär den tre olika lager.
1:a lagret chokladfluff.
3 dl vispgrädde
150 g mörk choklad med apelsin.
Gör såhär:
Häll grädden i en kastrull. Dela cokladen i små bitar med händerna och lägg ner i grädden. Sjud grädden på låg värme, den får INTE koka.
När chokladen är smält sätter du grädden i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten. Vispa sedan grädden och vips har du en väldigt god tårtfyllning med chokladsmak.
2:a lagret chokladfluff.
3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Gör såhär:
Häll grädden i en kastrull. Dela cokladen i små bitar med händerna och lägg ner i grädden. Sjud grädden på låg värme, den får INTE koka.
När chokladen är smält sätter du grädden i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten. Vispa sedan grädden och vips har du en väldigt god tårtfyllning med chokladsmak.
3:dje lagret Champagnemousse
7 g gelatinpulver
3 msk vatten
3 dl champagne
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
1 dl socker
3 msk vatten
3 dl champagne
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
1 dl socker
Gör såhär:
Häll vattnet i en skål, strö i gelatinet och rör om. Låt det stelna.
Ställ skålen över en kastrull med hett vatten och rör tills gelatinet löst sig.
Rör ner champagnen. Vispa grädden.
Vänd ner champangegelét i grädden och låt stå kallt under tiden som du vispar ihop äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret och vispa till blank smet. Vänd försiktigt ner äggsmeten i champagnegelén och låt stelna i kyl.
Ställ skålen över en kastrull med hett vatten och rör tills gelatinet löst sig.
Rör ner champagnen. Vispa grädden.
Vänd ner champangegelét i grädden och låt stå kallt under tiden som du vispar ihop äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret och vispa till blank smet. Vänd försiktigt ner äggsmeten i champagnegelén och låt stelna i kyl.
Dela nu sockerkakan i 3 lika stora delar.
Det nedersta lagret valde jag att ha chokladfluff nr 1. Alltså den med mörk choklad.
Andra lagret hade jag mjölkchokladen. När du vispar grädden är det precis som att breda på ett lager grädde eftersom chokladen är smält. Väldigt lätt att jobba med.
Tredje lagret använde jag mig av champagnemousse. Detta satte jag samman på nyårsaftons morgon.
Jag lade över ett marsipanlock. Dekorerade med maränger och marsmallows. Både marängerna och marsmallowsen brände jag med gasolbrännaren.
Precis innan servering satte jag i två tårtraketer för att få till en extra festlig känsla. :-)
Champagnemoussereceptet hittade jag på bloggen:
bliminjast.se