Chokladfavorit
Godkväll!
Igår var det min födelsedag. Jag gick in på mitt 19onde levnadsår vilket firades med dunder och brak i dagarna 2.
I fredags blev det en god cheesecake (finns i inlägget nedan). Igår däremot blev det min favorit-chokladtårta.
En chokladtårta med tryffel.
Den är riktigt enkel att göra och supergod, den rekomenderas varmt!
En tårta räcker till ca 15 personer.
Ingredienser:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
200 g choklad (den man gillar bäst)
2 msk svensk smör.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret samtidigt som du smörar och bröar en form, blanda sedan ner socker, kakao och vaniljsocker i smöret. Blanda ner ett ägg i taget sedan mjölet. När du blandat en riktigt fin smet så häller du över smeten i formen. Ställ i ugnen 20 minuter.
Gör nu Tryfflen. Koka upp vispgrädden och smält smöret i grädden. Hacka chokladen. Ta bort grädden från platten och häll i den hackade chokladen så den får smälta i grädden under omrörning. Ställ nu tryfflen i kylen en liten stund så den får stelna. Titta till den då och då så den inte stelnar för hårt, jag väntade ungefär en lvart innan jag hällde tryfflen över kakan.
Ställ i kylen minst en timme innan servering, piffa till kakan med en jordgubb eller rosta lite pinjenötter och strö över.
Pssst.. I orginalreceptet rekomenderas mör choklad. Jag tog ljus för jag ville inte ha så stark smak i tårtan, gästerna verkade vara på mitt spår (:
Det är en god chokladtårta som är lite utöver det vanliga, rekomenderas om man är många ;)




Grundrecept kommer från arla
